Kiskerti termesztési javaslat:
Laza szerkezetű, homokos talajok a legkedvezőbbek a földimogyoró termesztéséhez. Május elejétől, amikor a talajhőmérséklet a 12-15°C-ot meghaladta, biztonsággal vethető. Ettől alacsonyabb talajhőmérséklet kockázatos a kelésnél. A hüvelyből kibontott magokat, sík területbe, (nem bakhátra) sorba vetjük. Szemek távolsága 15-20cm. A sorok távolsága 50-70cm (a KATA tanyán 75cm). A magokat 5-8cm mélyre vessük. Az első növények, optimális körülmények között 8-9 nap alatt kikelnek. 14 napra a teljes sorok kirajzolódnak a kiskertben. A kelés után, az első virágok kb. 30 nappal már meg is jelennek. Öntözést mérsékelten igényel ebben az időszakban. Folyamatos töltögetéssel (2-4 alkalom) a kapálással egy időben a tövéhez apró, finom földet húzunk. Ekkor alakítjuk ki a bakhátakat, melyben majd a termés kifejlődik. A folyamatos, ám de kis mértékű bakhát húzás célja, hogy a földet minél közelebb húzzuk a növényhez, serkentve ezzel a földbe fúródó kacsok ugrásszerű növekedését, Így sokkal több termés fejlődik ki a talajban. Folyamatosan virágzik. Az első termések már a földben vannak, de még ekkor is képződnek új kötések. A termésképződés és növekedés idején eső szerűen szükséges öntözni, és gyommentesen tartani a sorokat, sorközöket.
A betakarítás, a vetés napjától számított 130-140 nap körül várható. A földimogyoró levelei gyengén sárgulnak, esetenként a bokorban álló szára megereszkedik, szét dől. A hüvelytermés a bakhátban elefántcsont színű, melyet próba szedéssel állapíthatunk meg. A betakarítás a különösen jól ápolt, laza talajok esetén könnyen elvégezhető. Ásó segítségével a növényeket ki tudjuk emelni a bakhátből. De ez homoktalajon finom mozdulattal, a szárat összefogva akár kézzel is kihúzható. Nem minden hüvely fog beérni, mivel a folyamatos virágzás miatt folyamatos termésképződés van a tenyészidőszakban. A legértékesebb termések az 1, 2, 3, virágzást követően képződnek. A kiszedett növényeket sorban hagyva, gyökérrel felfelé fordítva a napon, levegőn szárítjuk 2-3 napig. Ügyeljünk az esős időszak elkerülésére. A sikeres termelés egyik legfontosabb munkája a tiszta és penészmentes utóérlelés. Az utóérlelés célja, hogy a zöld részekben visszamaradt táplálóanyagok a magba halmozódjanak fel, és a vastag, nedves hüvelyfalak szépen kiszáradjanak. A száradást követően a hüvelyeket a tőről le kell szedni, melynek legegyszerűbb módja, ha kézzel eltávolítjuk. Az így kapott termést válogatjuk, levél- és szármaradványoktól elválasztjuk.
A tiszta termést ládában, szellős, száraz helyen tároljuk. 2-3 hét száradás után, héjában frissen pirítjuk.